Noutati

România participă în premieră la o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene

10.10.2011

Participarea la un proiect ESA reprezintă o premieră pentru România, care a aderat pe 20 ianuarie la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene, informează rosa.ro.

Misiunea Euclid a fost selectată miercuri de ESA pentru Programul "Cosmic Vision" şi urmează să fie lansată în 2019.

Motivul expansiunii accelerate a Universului este printre cele mai fascinante provocări ale cosmologiei şi fizicii fundamentale ale secolului XXI. De altfel, anul acesta, premiul Nobel pentru fizică a fost acordat tot pentru acest domeniu.

Euclid este un observator spaţial al ESA, care va face posibilă înţelegerea originii expansiunii accelerate a Universului, pe care fizicienii şi astronomii o denumesc "energie întunecată".
Observaţiile actuale arată că energia întunecată reprezintă mai mult de 70% din bilanţul de materie şi energie ale Universului prezent, determinând în consecinţă evoluţia acestuia.

Euclid va observa mai multe sute de milioane de galaxii, identificând semnăturile energiei întunecate, a materiei întunecate şi a gravitaţiei asupra geometriei Universului şi a istoriei formării structurilor sale. Măsurând forma aparentă şi distribuţia în spaţiu a galaxiilor, astronomii vor afla ce înseamnă energia întunecată şi vor verifica dacă teoria relativităţii generalizate îşi mai păstrează valabilitatea la scale dincolo de miliarde de ani lumină.

În acest scop, satelitul va fi echipat cu un sistem de înregistrare a imaginilor în spectrul vizibil (VIS) şi cu un dispozitiv de imagistică în infraroşul apropiat (NISP), dezvoltate de un consorţiu european format din mai mult de 110 laboratoare şi 800 de oameni de ştiinţă din Europa, sub coordonarea Institutului de Astrofizică din Paris (IAP). În sarcina consorţiului este, de asemenea, "segmentul de sol", însemnând producerea şi analizarea datelor obţinute de instrumentele de pe Euclid.

Pe lângă ESA, principalele ţări contribuitoare ce formează Consorţiul Misiunii Euclid sunt: Austria, Danemarca, Elveţia, Italia, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, România şi Spania, la care se adaugă contribuţia unor laboratoare din Statele Unite ale Americii.

Taguri: