Stiri

Brexit: Parlamentul examinează drepturile europenilor ce locuiesc în Regatul Unit

06.03.2017

 

Încă de la referendumul Brexit, cetățenii Uniunii Europene care locuiesc în Regatul Unit și cetățenii Regatului Unit care locuiesc în alte țări membre ale blocului comunitar sunt nesiguri în legătură cu posibilitatea de a rămâne unde sunt.

Până acum, guvernul britanic a refuzat să garanteze drepturile cetățenilor UE. Deputații europeni sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că drepturile cetățenilor europeni de a rămâne în Regatul Unit ar putea să nu fie respectate pe deplin. O dezbatere pe această temă a avut loc în această săptămână, în Parlamentul European. În cadrul acestei dezbateri plenare, Claude Moraes (S&D, Regatul Unit) s-a referit la formularele de 85 de pagini care trebuie completate pentru a cere cetățenia Regatului Unit, adăugând că 28% dintre cetățenii europeni care au cerut cetățenia de la referendum au fost refuzați. Anthea McIntyre (CRE, Regatul Unit) a spus că premierul Theresa May apreciază contribuțiile cetățenilor Uniunii Europene în Marea Britanie, în timp ce comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a arătat că cetățenii ţărilor membre care locuiesc în Regatul Unit trebuie să știe ce drepturi au după ce Regatul Unit va părăsi blocul comunitar.

Parlamentul European examinează îndeaproape felul în care Brexit afectează cetățenii și organizează regulat audieri cu experți pentru a dezbate impactul în domenii diferite. Cea mai recentă audiere a avut loc pe 28 februarie în comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor. În cadrul acesteia, mai mulți vorbitori au insistat asupra complexității negocierilor dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Taguri: