Stiri

Europa, din nou în festival

01.08.2011

Prima oprire: Torroella de Montgrí (Spania). În luna august, festivalul cu acelaşi nume sărbătoreşte bogata tradiţie muzicală catalană printr-o serie de concerte de muzică clasică.

Dacă tot sunteţi în Spania, mergeţi şi la festivalul internaţional de la Santander, care îmbină stilul tradiţional cu cel avangardist în cadrul unor evenimente artistice şi culturale de marcă. Pe parcursul lunii august, festivalul va prilejui întâlniri muzicale şi teatrale, spectacole de balet şi recitaluri.

Fanii festivalurilor nu trebuie să ocolească Viena, unde se desfăşoară, până la data de 14 august, cel mai mare Festival european de dans contemporan.

În acelaşi timp, Ljubljana, capitala Sloveniei, prezintă timp de două luni, până pe 7 septembrie, un program variat de muzică internaţională, dans, teatru stradal şi expoziţii de artă. Sunt reprezentate toate stilurile muzicale, de la muzica clasică, la muzica rock.

Dacă ajungeţi în Belgia, puteţi lua parte la festivalul de muzică clasică din Valonia, care se desfăşoară în numeroase localităţi până la jumătatea lunii octombrie.

Iubitorii de fotografie pot vizita festivalul anual  de la Arles ( Franţa), unde vor fi expuse mii de fotografii începând cu luna august şi până pe 18 septembrie.

În perioada 1-25 septembrie, nu rataţi, la Bucureşti, cea de-a XX-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică clasică George Enescu, o întâlnire excepţională cu artişti de prestigiu din România şi din lume.

Dacă aveţi nevoie de şi mai multe stimulente intelectuale, festivalul de filosofie  de la Modena vă aşteaptă cu porţile deschise. În perioada 16-18 septembrie, gânditori din toată lumea vor face schimb de idei în cadrul celor 200 de evenimente care au loc în acest oraş din Italia.

Marionetele sunt principala atracţie a Festivalului mondial al teatrelor de marionete  (Charleville Mézières, Franţa, 16-25 septembrie).

Capitale culturale

Puteţi marca pe traseul dumneavoastră oraşele Tallinn (Estonia) şi Turku (Finlanda), ambele capitale europene ale culturii, care au pregătit un program intens de evenimente culturale pentru acest an.

Tallinn impresionează prin patrimoniul medieval şi prin trecutul maritim, în timp ce Turku se concentrează pe importanţa culturii pentru bunăstarea populaţiei şi a mediului.

În sprijinul culturii

Festivalurile şi evenimentele culturale menţionate sunt doar câteva dintre manifestările care au loc în Europa în această perioadă. Multe dintre ele sunt finanţate prin programele "Cultură" şi "Media" ale UE, care contribuie la promovarea dialogului intercultural şi încurajează moblitatea artiştilor şi a lucrărilor de artă în Europa.

Sursa: http://ec.europa.eu/news/culture/

Taguri: cultura, educatie, tineret

GALERIE FOTO